Irish Red Ale

De Irish Red Ale (ook wel Red Ale of Irish Ale genoemd) is een heerlijk dorstlessende Ierse bierstijl. Dit bier wordt met relatief weinig hop gebrouwen, waardoor hij niet bitter is. In plaats daarvan heeft deze Ale een moutig smaakprofiel en diep rode kleur. 

Bij het brouwproces zijn verschillende moutsoorten gebruikt, die resulteren in haar kenmerkende kleur en smaak. Denk hierbij aan toffee, caramel, biscuit en nootachtige aroma’s. Vaak wordt deze bierstijl met stikstof getapt, wat het een mooie stabiele schuimkraag geeft.

Mout
Alcohol (%)
4.0 - 5.0%
Hop

Food Pairings: De Irish Red ale is lekker met gegrilde vleesgerechten, Kip, Barbeque, varkensvlees en rollade.

Verwante Stijlen

Porterhouse Irish Red Ale

Speciale Belge

De Spéciale Belge is vergelijkbaar met de Ierse Red Ale. Hij werd begin 20ste eeuw voor het eerst gebrouwen als tegenreactie op de opkomende pils cultuur. Om het succes van deze dorstlessende, doordrinkbare import bieren te counteren besloten Belgische brouwers om een nieuwe stijl te ontwikkelen.

Dit bier van hoge gisting heeft – net als de Irish Red – een moutig smaakprofiel en is met zachte hopsoorten gebrouwen. Bekende voorbeelden van de Spéciale Belge zijn De Koninck en Speciale Palm.

American Amber Ale

De American Amber Ale, ofwel American Red Ale (ARA) is een hoppige variant van de Ierse Red Ale. Deze wordt over het algemeen gebrouwen met Amerikaanse Aromahoppen, die hem een frisse, citrus achtige toets geven.

Amber Lager

Met name in de Verenigde staten vind je veel imitaties van de Ierse Red Ale die met lager gist en kleurstof zijn gebrouwen. Hierdoor kunnen ze verward worden met de échte Red ale.  Ironische genoeg is de bekendste Red Ale – Kilkenny – helemaal geen Red Ale. Dit is namelijk een ondergistend bier, en daarmee helemaal geen Ale!

Onze favoriete Irish Red Ales

Bij Gaelic-Delight zijn wij hard op zoek gegaan naar de mooiste Red Ales van Ierland. Zelf zijn we uitgesproken liefhebber van deze stijl, en onze missie is dan ook om deze in Nederland onder de aandacht te brengen. De onderstaande bieren zijn onze staff-picks. Enkele hiervan zijn ook bestelbaar op onze webshop